Obecne społeczeństwo żyje w ciągłym biegu. Nie mamy czasu nawet na domowy obiad w gronie rodziny, ponieważ wciąż się gdzieś spieszymy. Jedynie weekendy to dni, w które nadrabiamy zaległości towarzyskie i wychodzimy z domu, najczęściej zjeść coś dobrego i porozmawiać z dawno niewidzianymi przyjaciółmi. Spośród miejsc, które wybieramy, najczęściej pada na restauracje w stylu fast food, które serwują coraz bardziej zróżnicowane posiłki, również dla osób niejedzących mięsa. Każdy możne znaleźć coś dla siebie.
Burgery – amerykański przysmak czy rewolucja na Zachodzie?
Od jakiegoś czasu fast food przybrał zupełnie inny wygląd, dzięki osławionym, amerykańskim burgerom. W miastach powstaje coraz więcej restauracji, które swoim klientom serwują burgery w różnej postaci. Najczęściej pieczywo wypiekają sami, a składniki to rukola, bekon, świeże pomidory, pikle i oczywiście własnej roboty robione mięso. Tego typu fast food wydaje się znacznie lepszą alternatywą niż typowy, amerykański burger, którego bułka składa się z większej ilości chemii niż mąki. W burgerowniach znajdziemy także wersje wegetariańskie i wegańskie. Kotlety przyrządzane są np. z łososia, tofu czy kaszy gryczanej. Klienci chwalą sobie innowacyjność składników i pomysły restauratorów, którzy wciąż potrafią ich zaskoczyć.
Hot dogi z domowymi kiełbaskami
Hot-dog to nie tylko bułka z parówką. Powstaje coraz więcej budek typu fast food, które w swoich menu oferują własnej roboty kiełbaski, zarówno z mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego czy tofu. Można także dostać białe kiełbaski. Dużą popularnością cieszą się także miejsca w których klient sam może wybrać sobie rodzaj pieczywa, a także dodatki (różne rodzaje sałat, świeże warzywa, podwójny ser). Wiele tego typu fast food’ów przygotowuje również własnej roboty sosy do hot-dogów, które doskonale dopełniają ich smak. Fast food wcale nie musi być niezdrowy i kaloryczny. Warto wyjść z domu by odkryć tak niesamowite miejsca i wraz ze znajomymi rozkoszować się smakiem niesamowitych hot-dogów.
Kebab, czyli mięso w bułce
Typowe kebaby to skrojone z rusztu mięso z surówką, podane w tradycyjnej bułce typu panini. Niech Was jednak nie zwiedzą stereotypy. Wśród restauracji typu fast food furorę robią miejsca w których kebab przeistoczył się wersję light. Nie podaje się już typowego kebabu z baraniny czy wołowiny, a drobiowy, ze świeżymi warzywami i przyprawami typu sezam czy czarnuszka. To świetna alternatywa dla tradycyjnego kebabu, którego zawartość tłuszczu w mięsie sprawiła, że zaliczono go do grupy fast food’ów.